29. tammikuuta 2016

Barbie vastaa kritiikkiin

Eilisen puhutuin aihe nukkepiireissä oli varmastikin Barbie Fashionistas -linjan uudet vartalotyypit. Isokokoisempia nukkeja on toivottu jo pitkään Mattelin eri sarjoilta ja nyt vihdoinkin vuonna 2016 tämä toive toteutuu. Suomalaisista medioista ainakin Nyt-liite ja Hesari ovat jo uutisoineet aiheesta. Tosin Nytin artikkelissa jälleen pidettiin Barbien monimuotoista ammattikirjoa uutena ja ihmettelyn arvoisena asiana.

Uudenmallisia nukkeja on kolmea tyyppiä: Petite, Tall ja Curvy (näiden lisäksi on tietysti Barbien perusvartalo).


Lähde: Barbien virallinen Instagram

Tässä on mielenkiintoinen video uusien vartalomuottien tuotantovaiheista.

Mattelin edustajat eivät ole tietääkseni sanallakaan maininneet Lammilya, joka kuitenkin viime vuonna "hyökkäsi" avoimesti Barbieta ja muita muotinukkeja vastaan "keskivertoihmisen" kehollaan. Epäilen silti vähän, että Lammilyn olemassaolo saattoi kuitenkin olla yksi vaikuttaja siihen, että uudet vartalotyypit laitettiin tuotantoon. Vaikka kuulemma Barbien evoluutioprojekti on alkanut jo kaksi vuotta sitten.

Kuitenkin Mattelin veto on kuolinisku "tavallisia ihmisiä edustavalle" (as if!) Lammilylle. Lammily on morkkauspostaukseni jälkeen laajentanut valikoimaansa erivärisillä nukeilla, mikä on ihan hieno juttu. (Edit: Itseasiassa Lammilyn verkkokaupassa on vain kaksi nukkea, perus-Lammily ja tummaihoinen. Olin vissiin nähnyt vain jonkun prototyyppikuvan)


Tuolla on vaikka mitä vaatteita, jotka ottaisin omaan kaappiini heti! (Lähde: Barbien Instagram)
Parempia kuvia kaikista uutuuksista voi katsella täällä.

Mikään ei silti poista sitä faktaa, että Barbiet nyt vain näyttävät aika paljon paremmilta, niiden vaatteet istuvat ja asut ovat oikeasti mietittyjä. Fashionistas-linjaan kuuluu myös useita nukkeja, jotka edustavat eri etnisyyksiä ja joilla on myös eripiirteisiä kasvomuotteja.

Lammily taas... on edelleen tylsä. Etenkin nyt, kun sen ainoa valttikortti vietiin ja toteutettiin paremmin. (Tai no.. onhan sillä ne raskausarpitarrat :D)


Uusilla nukeilla on myös paljon epätavallisia hiusvärejä, mikä on aina kivaa 
(Lähde: Barbien Instagram)

Minusta on tietysti hienoa, että nukkevartaloissa alkaa olla enemmän variaatiota ja nuo pyöreämmät nuket ovat aivan supernättejä (ja nuo asut!!<3 ). Mutta haluan tuoda tähän vartalomyönteisyys-keskusteluun yhden näkökulman, joka jää vähän tuon "lihava/laiha"-asian varjoon.

Eli mielestäni on tärkeää, että nukkesarjoissa on nykyään myös eripituisia nukkeja, jotka silti ovat samanikäisiä kuin muut nuket. Olen itseasiassa halunnut kommentoida tätä aihetta jo ennen näitä Barbien uusia vartalotyyppejä, nimittäin Monster High:n ja Ever After High:n kohdalla. MH:n tapauksessa yleensä on niin, että nk. "isosiskovartaloiset" nuket ovat aina no.. isosiskoja tai vanhempia hahmoja ja "pikkusiskovartaloiset" nuorempia kuin sarjan muut henkilöt. Tästä tulee yllättäen nuo vartalotyyppien lempinimetkin.

EAH-nukeissa hahmojen ikää ei ole koskaan voinut päätellä pituudesta, sillä esim. yksi neljästä päähenkilöstä (Maddie) on lyhyempi, vaikka onkin yhtä vanha kuin muut. Myös Cerise Hood -nukesta on olemassa pidempi versio kuin perusnuket.


Basic Kitty se vaan soluttautuu mun postauksiin 

Tämä pituus-asia ei ehkä ole niin vallankumouksellinen kuin markkinoille tuleva pyöreämpi nukke, mutta on silti mainitsemisen arvoinen. Monet ikäisiään pidemmät tytöt mm. häpeävät pituuttaan, tuntevat itsensä kömpelöiksi ja sen takia kulkevat hartiat lysyssä. Samoin lyhyistä ihmisistä on ärsyttävää kun vähätellään ja pidetään automaattisesti nuorempana.

Eli tämän takia kannatan kaikenlaisten vartalotyyppien lisäämistä nukkemarkkinoille, sillä jo lapsena on tärkeää ymmärtää, että ihmiset nyt näyttävät erilaisilta ja se on ihan ok. (Näköjään olen joku missikandidaatti, siispä toivon myös luonnollisesti maailmanrauhaa)


PS: Meni nyt taas vähän Lammilyn dissaamiseksi. Sori siitä.

16 kommenttia:

  1. Mun mielestä tämä uudistus on ehdottomasti positiivinen juttu. Mun mielestä nuo on vaan niin hienosti toteutettuja ja kivan näköisiä nukkeja, varmaan jokaisen huolisin itsellenikin. Vielä kun olisivat nivellettyjä...

    Ja Lammilya nyt pitääkin dissata, hyi hitto mitä kuraa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yleensä niin erityisesti välitä Barbieista, mutta tutkiskeltuani noita promokuvia alkoi tehdä vähän mieli sortua barbeihinkin :D
      Joo nivelettömyydestä en jaksanut ruveta avautumaan tässä. Nythän on tehty se joku uusi supernivelletty Barbie (Made to Move?). Toivottavasti sen myötä nivellykset tulisivat normibarbeillekin.

      Hehee, joo Lammily on niin.... yh.

      Poista
  2. Tykkään kyllä kun nukkeja tehdään erikokoisina ja muotoisina! : > Ja Mattel teki sen hyvin näiden kohdalla, toivottavasti nämä ovat suosittuja niin ehkä tulevaisuudessa saavat nivellytyksetkin. : D
    Täällä muuten kuvia siitä Made to Move Barbiesta!
    http://www.minimagine.com/2016/01/my-barbie-made-to-move.html

    Taipuu hyvin, tuollaista kun saisi muihinkin nukkeihin. Tosin haluaisin nähdä miötä tuon nuken polvet näyttävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa hei kiitos tuosta linkistä, en ollut MtM-Barbiesta nähnytkään kuin yhden kuvan (kuten sanoin, en ole erityisen perehtynyt Barbeihin). Näyttää kyllä tosi hyvältä. Vaikka noi kaksoisnivelet näyttääkin vähän hassuilta kun nivelet on tosi paljon taitettuna :D

      Joo, toivottavasti Mattel nyt ymmärtää että nivelet on jees, eikä ainakaan poista niveliä MH/EAH-nukeilta.

      Poista
  3. Kiitos samoin hyvää maailmanrauhaa! :)

    VastaaPoista
  4. Ihan hauskaa, että tuollaisia erikokoisia ja vartaloisia barbeja lähtee liikenteeseen :D. Mutta ihan totta, voin sanoa, että en koskaan lapsena miettinyt sen kummemmin onko barbini lihava vai laiha, tummaihoinen vai vaalea (kyllä, minulla oli tummaihoinen barbie joka oli ihan samallalailla leikeissä kuin muutkin. Ja tietenkin Mulan barbie myös :)). En koskaan kokenut barbeja katsellessani, että voi vitsi, mun pitää näyttää sitten isona tuolta. Tai siis, moniko leikki-ikäinen (ottaen huomioon, että nykyään lapsen leikki-ikäkin tuntuu loppuvan nopeasti, että melkein kymmenen vuotiaittenkin mielestä leikkiminen on jo out :() oikeasti alkaa miettimään sen nuken ulkoista habitusta niin paljon että antaa sen vaikuttaa omaan ulkonäköönsä? Kyllä lapset tiedostavat onko nukke nätti tai ruma (ja yleensä sen perusteella sitten valkkaavatkin sen nuken jonka hyllystä haluavat), mutta mietin, ajatteleeko lapsi tosiaan niin syvällisesti asiaa, että eri vartalon muodot liikuttaisivat niissä leikeissä, muuten kuin että tietty siihen laihaan nukkeen verrattuna toinen näyttää pullukalta. Tästä aiheesta saisi kyllä hienon tutkielman xD.

    Näytän peukkua erivartaloisille nukeille, mutta jotenkin minulla vain on jossain takaraivossa kuva kukkahattutädeistä jotka vain paheksuvat kaikkea ja päättävät asioita toisten puolesta mikä on hyvä ja mikä ei :D. Ja koska barbie nyt sattuu olemaan suosittu lelu, niin aivan varmasti saa kritiikkiäkin joka suunnasta. Minusta on hienoa toki, että lapsille opetetaan, että erilaisuus on ok (MH:t ja ilmeisesti nyt barbietkin), mutta että tuleeko se sitten lainkaan esille itse leikeissä. Ainakaan tutun lapsi ei monstereidensa kanssa sen kummallisemmin erottele nukkeja kuin että tämä nyt on vähän eri värinen kuin tämä,mutta ei se vaikuta millään lailla leikkeihin. Mietin vaan että miksi erilaisuuden sanomaa pitää vähän liimata päälle leluissakin kun kaiken maailman telkku ja netti sarjoissa se tuntuu nyt olevan muoti-ilmiö :).

    Mutta hyvä teksti sinulla, anteeksi oma textwallini, innoistuin pulisemaan xD. Ja olen samaa mieltä, Lammilyt näyttää tosi tylsiltä (eikös leikkien tarkoitus ole innostaa myös mielikuvitusta :D, mietimpä vain, että mitä niin tylsän näköisestä nukesta edes saa mitään leikkeihin irti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tekstiseinät on jees, itsekään en näköjään osaa olla kirjoittamatta alle kilometrin mittaista postausta :D

      Sulla oli paljon hyviä pointteja ja olen kanssasi samaa mieltä. En usko, että lapset saavat erityisesti mitään ulkonäköpaineita leluilta. Eiköhän ne lähinnä tule esimerkiksi oikeiden ihmisten valokuvista, joita on retusoitu ihan rankalla kädellä. Tällaisista ainakin itse olen saattanut kriiseillä nuorempana (ja vielä vanhempanakin, vaikka tiedän että kuvia on käsitelty).

      Ja tällä hetkellä tuo "body positivity" ja erilaisuuden esilletuominen ovat todella todella pinnalla. Ymmärrän tuon kantasi hyvin. Monster High on alun perinkin liputtanut erilaisuuden ja "vikojen" puolesta, mutta tuo Barbien ratkaisu tuntui olevan lähinnä sellainen "Happy now? Mistäs kritisoitte nyt?" -ratkaisu. Mikä on tietenkin ihan hyvä jos ajatellaan bisnes-näkökulmasta, että annetaan ihmisille sitä mitä ne pyytää.

      No Lammilyä ei koskaan edes tehty lapset tai leikkiminen edellä. Sen tekijää vaan ärsytti muotinuket ja hän loi sitten itselleen ihannenaistaan vastaavan nuken, mitäänsanomattoman hissukan. Tämän takia en pidä Lammilystä, koska sen koko lähtökohdat on niin väärät. Joku oikealla asialla ollut ihminen tai firma olisi varmasti saanut Lammilyn konseptin toimimaan.

      Poista
  5. Minäkään en koskaan muista ajatelleeni Barbia minään naisellisuuden ihannekuvana yhtään sen enempää kuin Actionmania miehisyyden vastaavana tai My Little Ponyä hevosen ideaalityyppinä. Lelujahan ne vain olivat. Lapset eivät ylipäätään mieti juttuja samoin kuin aikuiset ja ovat valmiita ottamaan vastaan asiat kuten ne ovat, spekuloimatta.
    Siksi mietityttää, tuleeko näiden uutuuksien myötä nyt alleviivattua lapsillekin tuo erilaisuus tavalla, joka on hyvän sijaan paha?

    Arvelen etteivät nämä erikoisvartalot ja -värit tule olemaan yhtään sen pidempi-ikäinen innovaatio kuin ne upeat afroamerikkalaiset nuket omine kulttuurijuttuineen 2000-luvun alussa. Kaunis ja hyvin suunniteltu sarja jolle ei sitten kuitenkan löytynut tarvetta markkinoilta. Nykyään keräilijät taistelevat niistä. Veikkaan että näille tulee käymään samoin.

    Ihan henkilökohtaisesti tykkään tästä Mattelin ideasta. Jos ei muuten niin Barbie on saanut päräyttävämpiä kampauksia ja hiusvärejä kuin ikuisuuksiin. Tykkään myös kovasti siitä, miten nuo uudet vartalot on puettu niiden erikospiirteitä pukevasti korostaen, ei yrittäen häivyttää kurveja tahi mittaa vaan pikeminkin niitä alleviivaten. Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa ottaa henkilökohtaisesti kantaa, onko tuo erilaisuuden alleviivaaminen hyvä vai paha asia, mutta mielestäni variaatio on kyllä hyvä asia. Sekä lapsien kannalta, että myös esim. kustomoijien kannalta :D

      Niin, mielenkiinnolla odotan, että jäävätkö nämä vain ohimeneväksi ilmiöksi. Jos jäävät, niin vähänkö näistä Curvy-Barbieista tulee keräilymielessä kiinnostavia.

      Mielestäni Barbie on tyylillisesti ollut aina aika konservatiivinen, joten en ole oikein innostunut siitä (jos vertaa vaikka Monstereihin). Mutta viime vuoden (?) Fashionistas-linjan sivusiili-tukkainen nukke herätti vähän kiinnostusta, ja nämä uudet ovat vieläkin rohkeampia hiustyyleissään ja -väreissään, joten Barbie on kyllä freesannut omaa imagoaan tässä samalla. :)
      Ja näkee noista asuista, että on suunnitellut sellainen, joka ymmärtää jotain vaatteista ja siitä, että minkä malliset vaatteet sopivat erilaisille vartalotyypeille (toisin kuin Lammilyn koltut, jotka ei istu kenellekään).

      Poista
  6. Olen samaa mieltä monien muiden kommentoijien kanssa joten en ala kirjottaa kilometrin pitusta tekstiä. Mutta edistystä kyllä on tapahtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Odotan jo, että nämä nuket tulevat kauppoihin, että pääsee näkemään ne livenä.

      Poista
  7. Moikka, eka kommentti 0w0
    Minusta nämä uudet Barbien ovat todella kauniita ja nuo asut on hienoja. Itse olen pidempi kuin muut ikäiseni enkä pidä siitä paljoa. Minua luullaan vanhemmaksi ja joudun käyttämään isompia vaatteita pituuteni vuoksi kuin muut ikäiseni tytöt. En kyllä tunne itseäni kömpelöksi mutta olen vähän epävarma pituuteni takia. Minusta tämä oli hieno siirto Mattelilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Iris, kiitos kommentistasi! :D

      Siis tuo huomioni pitkistä ja lyhyistä tytöistä oli tarkoituksellakin kärjistetty, enkä ajatellutkaan että läheskään kaikki erityisemmin häpeilisivät vartaloaan. Itse taas kuulun tuonne lyhyiden ihmisten joukkoon, olen aina ollut pituusjärjestykseen mentäessä siellä ensimmäisten joukossa. Välillä pienuudesta on hyötyä, mutta on siitä haittaakin :D

      Eli on kiva, että sekä pitkiä että lyhyitä nukkeja on tullut ns. keskipitkien rinnalle :D

      Poista
  8. Upeita nämä erilaiset Barbiet! Etenkin, koska nuo kurvikkaammat nuket näyttävät ainakin omaan silmääni kiinnostavammilta kuin tavalliset barbiet! Plussaa myös erikoisista hiussävyistä.

    Sinänsä (vaikka Lammily oli minustakin tylsä) niin tavallaan vähän käy sääliksi että iso yhtiö tulee, nappaa pienemmän yrittäjän liikeidean ja tuuttaa hienompia nukkeja samalla idealla... Mietityttää että olisiko Mattel tarttunut tähän body-positivity trendiin ilman Lammilyä?

    Tekisi mieli tilata kurvikas shokkihiusvärien Barbie! xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon vaan ihan fiiliksissä näistä, vaikka en ole edes ikinä oikein välittänyt Barbeista. Se näitä aikaisemman linjan fashionista, jolla on sivusiili oli kans jotenkin älyttömän kiva :D

      Ei voi tietää asioiden todenperäisyyttä, mutta Mattel on sanonut että näiden uusien vartalotyyppien tuotanto suunnittelusta valmiisiin tuotteisiin on kestänyt kaksi vuotta (mikä kuulostaa kyllä ihan realistiselta). Lammilyhan tuli vasta viime vuonna ja tehtiin aivan älyttömän nopealla aikataululla(mikä näkyy kyllä lopputuotteessakin), joten näillä tiedoilla molemmat yritykset olisivat keksineet samantapaisen idean erillään toisistaan.

      Mutta tosiaan, oli todellisuus mikä oli, Mattel ei tule ikinä myöntämään että olisi napannut idean Lammilylta. Mutta onneksi tekivät, sillä jos vertailee Lammilyn ja Curvy-tyypin brändin kroppia, niin huomaa kyllä kummalla on monen kymmenen vuoden kokemus nukkejen valmistuksesta ja kummalla ei. (Plus että mua risoo Lammin kyseenalaiset motiivit koko nuken tuottamiselle)

      Joo tilaa, tai ehkä nää tulee kohta Suomen kauppohinkin :D<3

      Poista