26. marraskuuta 2014

Pari sanaa tästä Lammily-nukesta

TTT:n ajankohtaisblogista päivää. Pitkästä aikaa tekee mieli kirjoittaa oikein kunnon avautumiskirjoitus.

Lammily-nukke eli "normaalikokoinen barbie" ylitti Suomessakin uutiskynnyksen (MTV, IL). Lammily on siis taiteilija Nickolay Lammin suunnittelema muotinukke, jolla on realistisemmat mittasuhteet kuin paljon kritisoidulla Barbie-nukella. Tai siis suhtautuisin tässä tapauksessa varauksella sanaan muotinukke, sillä en ole huomannut että Lammilylla (fiksuimmat huomaavat, että nukke on ovelasti nimetty taiteilijan itsensä mukaan) olisi mitään tekemistä muodin kanssa.



Tietokonemalli Lammily-nukesta

Vähän taustatietoa: Noin vuosi sitten Lamm julkaisi kuvan Barbiesta, jolla on realistisemmat mittasuhteet kuin oikealla nukella. Tämä herätti jo silloin paljon keskustelua eri medioissa.
5. maaliskuuta 2014 Lamm aloitti joukkorahoituskampanjan nukelle, jolla on 19-vuotiaan keskivertoamerikkalaisen mittasuhteet. Lamm ilmeisesti sai rahat kasaan aika nopeasti, koska Lammily-nukkea voi nykyään tilata Lammilyn kotisivuilta. Mielenkiintoista tässä on se, että Lamm sai kickstarter-summansa kasaan ilmeisesti vain kolmella tietokonemallinnoksen kuvalla. Nukesta ei oltu tehty rahankeräysvaiheessa edes prototyyppiä,


Nickolay Lammin tekemä vertailukuva "normaalikokoisesta" Barbiesta

Lammily siis taistelee epärealistisia kauneusihanteita vastaan. Siksi tuntuukin vähän inhottavalta dissata nukkea, jonka tekijä on tavallaan oikealla asialla. Tavallaan. Nickolay Lammin markkinointitaktiikkana tuntuu olevan vain ja ainoastaan Barbien (ja muiden muotinukkejen) mustamaalaaminen. Mielestäni tämä ei osoita lainkaan hyvää bisnestajua aloittelevalta firmalta. Eikö kannattaisi toisten brändien dissaamisen sijaan keskittyä vain oman tuotteen kehittämiseen ja miettiä, miksi ostaja haluaisi ostaa nimenomaan tämän tuotteen? Negatiivisen kautta asennoituminen harvoin tuottaa hyvää tulosta.

Siitä pääsenkin toiseen ongelmaan: Lammily on hiton tylsä. Ulkoisessa habituksessa ei ole mitään mielenkiintoista -- tylsät, huonosti tehdyt vaatteet, helpoimmat mahdolliset hiukset, nivellyksiä ei nimeksikään. Lammily on edelleen mielestäni aika laiha, vaikka näyttää läskiltä Barbieen verrattuna, ei mitään radikaalia siis oikeasti. Lisäksi Lammily on valkoihoinen, edelleen todella kiinnostavaa... Uskoisin, että nukeilla voisi olla kysyntää enemmänkin, jos se olisi esimerkiksi latino tai tummaihoinen tms. Nukke, jota markkinoidaan todella radikaalina rajojen rikkojana onkin loppujenlopuksi aika peruskamaa.



Mikä on tämä huonosti istuva kolttu?


Lammilyssa ei ole myöskään minkäänlaista persoonaa, tekijä ei ole viitsinyt keksiä sille mitään taustaa. Ainoastaan geneeristä "Lammily tykkää urheilusta ja matkustelusta" -tyylistä shaibaa. Kukapa ei tykkää matkustelusta? Eli toisinsanoen, Lammily itseasiassa sortuu itse siihen, mistä sen tekijä kritisoi muita nukkeja, Lammily on ainoastaan todella ulkonäkökeskeinen ja sen oikeastaan ainoa "myyntivaltti" on kuinka tavallinen ja mitäänsanomaton se on. Kiinnostavaa? Not. Jotenkin saan ainoastaan kovin tekopyhän vaikutelman tästä.

Mielestäni Lammily ei ole ollenkaan feministinen nukke, vaan tekijän omat ahdasmieliset asenteet paistavat vähän liiankin hyvin taustalta -- naisen ei tule meikata juuri ollenkaan, nainen ei saa käyttää seksikkäitä vaatteita, nainen ei saa olla kiinnostunut itsensä laittamisesta, muodista ja muista hömpötyksistä... Barbiella on kuitenkin yli 130 ammattia ja loistava tyylitaju. Eikö lelujen ole kuitenkin tarkoitus herättää mielikuvitusta ja inspiroida?

Yksi kiinnostava yksityiskohta Lammilyssa tosin on - nukelle voi ostaa erikseen liimattavia tarroja, joilla sille voi laittaa mm. arpia, selluliittia, aknea... Ihan kiva ajtus, mutta onko tällaiselle oikeasti tarvetta? Ei kai nukesta ole tarkoitus mitään omaa kuvaa tehdäkään? Ja sitä suuremmalla syyllä, ei lasten tarvitse edes ajatella mitään selluliittiä... Mielestäni Lammilyltä puuttuu siis kokonaan kohderyhmä. En ymmärrä, kenelle nukke on oikeasti suunnattu.



Raskausarpia, jee 

(paitsi että Monster High tekee tän freaky flaws -jutun vähän tyylikkäämmin... Esim. näin sopivasti NoShaveNovemberin aikoihin julkaistiin MH-nukke, jolla on säärikarvat ja isommat jalat kuin mulla nukeilla. Joka näyttää silti hyvältä.)


Lammily-nuken slogan on "Average is beautiful!" eli "Keskinkertaisuus on kaunista!". Ööh, ensinnäkään ei ole olemassa mitään keskiarvoihmistä. Ja sitäpaitsi miksi lapselle pitää toitottaa, että "Sinä olet tavis etkä tule koskaan muuksi muuttumaan!"? Varsinkin amerikkalaisessa yhteiskunnassa, jossa luokkaerottelu on voimakkaampaa kuin Suomessa, tällainen ideologia on itseasiassa todella lannistava. Kaikki lapset ovat erityisiä omalla tavallaan, ja jokaisella pitäisi olla mahdollisuus toteuttaa unelmiaan.

On hyvä, että naisille asetettuihin epärealistisiin kauneusihanteisiin puututaan. Mutta ovatko muotinuket oikeasti ongelma? Lapset ovat yllättävän fiksuja ja tajuavat kyllä, ettei lelu ole oikea ihminen. En ole kuullut kenestäkään, joka olisi oikeasti sairastunut syömishäiriöön barbienuken takia. Sen sijaan, kannattaisi suunnata energia esimerkiksi lehtiin ja mainoksiin, jotka vilisevät photoshopattuja kuvia julkkiksista ja malleista. Itselläni oli ainakin teininä vaikeuksia erottaa, etteivät lehtien sivuilla olevat ihmiset ole virheettömiä, vaan kaikki pikkuviatkin kuten luomet on siloteltu pois...

Ja vielä tähän loppuun vähän positiivisesta markkinointistrategiasta, kannattaa tutustua The Barbie Projectiin.


Kuvien lähteet: nickolaylamm.com , lammily.com


PS. Monissa artikkeleissa näkyvä Second Graders React to Lammily -video on muuten Lammilyn markkinointimateriaalia, joten suosittelen hieman lähdekriittistä asennetta. Siis edelleenkin uskon, että lapset varmasti tykkäävät uudesta nukesta, mutta... Miksi videon lapset on laitettu vertailemaan Barbieta ja Lammilya keskenään? Täysin tarpeetonta.

PPS. Älkää lynkatko mua :P



7 kommenttia:

  1. Tosi hyvä postaus ja aika sattumaa että juuri eilen luin jonkun amerikkalaisen nukkeilijan blogista arvostelua näistä Lammily-nukeista.

    En oikein itse tiedä mitä ajatella tästä. Toisaalta ihan kiva että joku tekee ns. "normaalin" näköistä nukkea, mutta toisaalta... olet oikeassa, se on tylsä. Sinänsä tuo arpi-tarra-arkki on ihan hyvä idea, mutta silläkin olisi voinut revitellä kunnolla. Miten olisi palovammat päässä tai erilaiset epämuodostumat? Tai miten olisi radikaalisti sukupuolirooleja kyseenalaistavat nuket? Tämä on ihan tavallinen tyttönukke jota vaan rummutetaan sillä että se olisi jotenkin erikoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Lammily on nyt puhuttanut paljon ulkomaalaisissa nukkepiireissä. En kyllä oikeasti ennusta sille kovin menestyksekästä tulevaisuutta, mitä nyt pienen kohun sai aikaiseksi dissaamalla Barbieta. Tosin en usko, että se onnistu mitenkään edes kolhaisemaan Mattelin kaltaisen suuryrityksen julkisuuskuvaa :D

      Siis mullakin on just ristiriitaiset tunteet tätä nukkea kohtaan! Kun oikeastaan mulla ei oo sinänsä mitään tota itse nukkea vastaan, mutta lähinnä sen tekijä ja sen kummalliset markkinointistrategiat herättää mussa vastenmielisyyttä. Lammilyn tekoprosessi suunnittelusta tuotantoon on kuitenkin varsin lyhyt, eli todennäköisesti on tartuttu vain ensimmäiseen ideaan, sen kummin suunnittelematta. Mitään kohderyhmätestaustakaan ei varmasti tehty, jos rahat tuotantoon saatiin pelkillä tietokonerendeillä.

      Noi tarrat on kyllä ainoa mielenkiintoinen idea tässä, tosin mun mielestä noi tarrat on enemmän suunnattu aikuisille nukkeharrastajille kuin lapsille... (Ja sitäpaitsi... niitähän voi käyttää myös muihin nukkeihin, jopa Lammin inhoamaan Barbieen :D)

      Jos Lamm olis halunnut tuoda markkinoille jotain oikeasti kiinnostavaa, niin se olis voinut toteuttaa just noita sun esimerkkejä eli tehdä nuken, jolla on oikeasti jotain ulkoisia vammoja. Tai just noi sukupuolirooleja rikkovat nuket (2010-luvulla tyttö, joka pelaa jalkapalloa ei ihan riitä rikkomaan mitään rajoja...). Mutta Lammilyn pointti onkin olla mahdollisimman geneerinen, koska "se on kaunista"! (en tiedä millä asteikolla mutta...)

      Poista
  2. Vitsi tätä oli mielenkiintosta lukea ja oon sun kanssa TÄYSIN samaa mieltä! En mä ainakaan pienenä ajatellu Barbeilla tai muilla nukeilla leikkiessäni, et "oi vitsi, täs on mun roolimalli ja tältä mä näytän sitten 20-vuoden päästä!!!". Välillä must tuntuu, et ihmisten täytyy oikein väen väkisin vetää JOKA ASIAAN joku noista lapsi-/homo-/rasisti-valttikortista esiin ja saada sitten sillä ihan hirveesti huomiota ja tässä tapauksessa äidit luultavasti ajattelemaan et hyi, "älkää ostako barbeja"!
    Ja jos nyt ihan oman milipiteeni saan sanoa, niin kyllä mä mielummin ostan nätin näkösiä ja muotosia nukkeja "epärealistisine" mittasuhteineen kuin tollasen maailman tylsimmän ja tavallisimman näkösen mielipidenuken. Plus noi tarrat on mun mielestä ihan karmeet, miks kukaan haluaa raskausarpia tai aknea kauniin nuken iholle? My brain does not compute! Jos tekis just jonkun tosi erikoisen ja epämuodostuneen nuken niinkuin Spica sanoi, niin sitten ehkä joo... Hyvin ehkä.... Apua, en pääse yli noista raskausarvista.... XDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jotenkin oli pakko kirjoittaa kun tuntu että kaikissa noissa suomalaisissa verkkouutisissa Lammilyä tunnuttiin pitävän jotenkin automaattisesti positiivisena juttuna vain koska sen kehittäjä sanoo niin.

      Nimenomaan mua häiritsee just toi et pitää myydä omaa tuotetta dissaamalla muita merkkejä. Tuntuu, ettei Lammin luottamus omaan brändiinsä olekaan niin vahva.

      Joo siis oon sun kanssa samaa mieltä, ettei mulla oo hirveesti mitään mielenkiintoa realistisiin nukkeihin eikä mua kiinnosta liimailla nukeille mitään raskausarpia. Ja mitä tulee noihin vartaloihin, niin itsehän huutelen täältä Monster High -nukkejen seasta, joilla ei todellakaan ole realistiset kropat. Mutta toisaalta, Monster High -nuket eivät mielestäni myöskään edusta ihan sitä stereotyyppisintä kauneusihannetta (ellei sitten kauneusihanteet ole tässä viimeaikoina muuttuneet) niillähän on notkoselkä, joka taas aiheuttaa pömppis-efektin :DDD

      Jep, tylsyys on kyllä Lammilyn suurin ongelma eikä toi "erilainen" vartalonmalli...

      Poista
  3. Tylsyyshän se Lammilyn synti on. Ok, se on myös ruma, mutta se ei ole muitakaan muotinukkeja ikinä häirinnyt. Sindy on vesipäänsä kanssa tehnyt hienon uran. Mutta en voi kuvitella kenekään hankkivan kaulatonta nukkea vain siksi että sillä on leveämpi vyötärö kuin Barbiella.
    Tuo nukke keskiverto amrikkalaisesta teinistä olisi uskomattoman hyvä. Jos nukke edes pukeutuisi kuin teinityttö. Seuraavaksi voisi listassa olla vaalea teinipoika kuulokkeet korvilla. Sitten vähän isopyllyisempi ja kurvikkaampi mustaihoinen teinimimmi ja hänen poikaystävänsä. Kaikki autentisissa asuissa. Porukkaan kuuluisi toki nörttipoika läppärinsä kanssa, paita housuissa ja rillit nenällä. Sekä goottimimmi mustassa mekossaan, tukan juurikasvu mustan alta paistaen.
    Tavallinen amerikkalainen nuori olisi todella tuore ja omaperäinen idea joka uppoaisi keräilijöihin kuin kuuma veitsi voihin. Mutta mitä tekee tämä typerä Lammi? Jep jep. Dissaa koko genren kunngatarta ja saa koko maailman huomaamaan miten paljon tylsempi hänen nukkensa on. Jos Lammily olisi ymmärretty markkinoida toisin, kukaan ei olisi laittanut niitä rinnatusten ennenkuin vasta sitten, kun suosio olisi jo vakaata.
    Mutta niinhän se on, että jos on lusikalla annettu ei voi kauhalla ottaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mun varmaan ensimmäinen muotinukke oli just muuten vesipää-Sindy. Sillä oli muistaakseni joku neonvärinen collegepaita, jossa oli kissan kuva (elettiin siis villiä 80-lukua :D) eli Sindylläkin oli miljoonakertaa mielenkiintoisempia rytkyjä kuin Lammilyllä. Muistaakseni Sindykin oli Barbien lailla kova harrastamaan kaikenlaisia aktiviteetteja..

      Ihanaa en oo ainoo, joka huomas ton kaulattomuuden :D Mulle tulee tosta niin mieleen barbie, jonka pää on työnnetty liian syvälle. Etenkin tossa barbie-vertailukuvassa. Onneksi lopullinen nukke ei sentään näytä niin pahalta. :D

      Joo siis toi sun kuvailema linjahan olis ihan superhauska! :D Just noi kaikki erilaiset alakulttuurit ja kaikki!
      Mut Lammilylla on toi soccermom-tyyli, joka on niin blaah. Plus toi ylläoleva mekko, josta mulle tulee lähinnä mieleen joku lähi-itä, joka vois olla just jees jos Lammily olis muslimi, mutta kun se on amerikkalainen valkoihoinen brunetti niin en oikein tajua ton mekon ideaa. Plus et jos ne ei saa sitä pysymään suorassa edes promokuvassa, jota voi sentään fiksata kaikenmaailman teipeillä ja neuloilla, niin en halua edes kuvitella kuinka huonolaatuinen mekko oikeasti on.

      Jep, saa nähdä mitä Lammilylle käy esim vuoden sisällä... onkohan merkki laajentunut vai kuivunut kasaan kokonaan :D

      Poista
  4. Mun mielestä Lammily vaikuttaa kivalta nukelta. Ostaisin sen, jos mulla ei olisi jo niin paljon nukkeja. Tiiän ainakin yhen ihmisen, jota on auttanut hyväksymään ittensä se, että on olemassa myös "pullukampia" nukkeja.

    VastaaPoista